Gustibus.cz

* * * * * * * * * * * * * * * * *

  • Gastronomická Normandie: Camembert, Cidre, Calvados...
  • Kultovní Toskánsko s lekcí italského vaření

Degustace


Stručně o vínech

Skladování a servis vína
Ideální teplota pro skladování vína je 9-14°C. Poněkud nižší nebo vyšší teplota není pro víno nebezpečná, avšak nejhorší je kolísání teploty mezi extrémy. Bohužel málo milovníků vína má svůj vlastní sklep nebo speciálně temperované skříně-vinotéky a tak jej mnohdy musí nahradit komora či spíž, skříň (nejlépe v ložnici, kde bývá chladněji) nebo garáž, kde je možné umístit speciální regály na víno, které se dnes dají koupit již hotové např. ve vinotékách a v obchodech pro kutily. Rovněž je možné si víno za poplatek uložit v přidělených kójích. Dnes u nás existuje celá řada vinoték, sklepů a hotelů nabízejících tyto služby. Více zde...

Správná teplota vína
Různé styly vín se podávají různě temperované.
Správná teplota, při které se jednotlivé styly vína podávají je velmi důležitá. Žádný jiný aspekt sommelierské práce nám nemůže náš gastronomický zážitek tak pokazit jako špatně temperované víno. Málo vychlazená bílá vína jsou mdlá a nezajímavá, zatímco červená vína archivních ročníků nemají žádný buket jsou-li podávána studená. Při správné teplotě víno více vynikne a bude vždy lepší. Více zde...

Vady vína
Jak odhalit vadu ve víně a správně reklamovat špatnou láhev.
Stalo se vám již někdy, že jste si zakoupili láhev vína popsanou na etiketě jako "buketně čisté a svěží víno s jemně květnatou, medovou vůní připomínající rozkvetlou lípu, plnou, harmonickou chutí a dlouhou perzistencí" a po otevření jste měli dojem, že zavání po kleci s křečkem, kterou vaše děti zapomněly vyčistit?

Existuje mnoho nedostatků a nemocí vína způsobených špatnou technologií, o kterých již bylo mnohé napsáno. Soustřeďme se tedy jen na ty nejběžnější vady, se kterými se jako konzumenti můžete setkat každodenně v restauracích či při nákupu vína u samotného výrobce či překupníka. V každém případě, jestliže správně určíte chybu či nedostatek, je třeba na ně upozornit a požádat o náhradu. Více zde...