Gustibus.cz

* * * * * * * * * * * * * * * * *

  • Gastronomická Normandie: Camembert, Cidre, Calvados...
  • Kultovní Toskánsko s lekcí italského vaření

Degustace

Gustibus.cz


Napsali o nás


Milá Helenko, chci Ti poděkovat za báječný výlet do Burgundska. Všecko bylo - stejně jako před pěti lety, kdy jsem byla s Tebou v Burgundsku poprvé - dobře připravené a naprogramované. Krásně vyšel oběd v Saint Romain. A vlastně všechny degustace byly nádhernými setkáními s vínem, s malebnou krajinou a těmi slavnými vesnicemi v obklopení vinic. Výstava místních vinařů v Nuits Saint Georges v neděli - to byl zážitek navíc plný zajímavých postřehů o Francouzích a jejich sebevědomé prezentaci své práce. Vyšlo nám i počasí na oběd na náměstí, škoda, že jsem se nepřipojila k Andree a neobjednala si s nimi kohouta na víně - asi budu muset jet ještě jednou. Moc děkuji a vyřiď můj pozdrav všem „účastníkům zájezdu“, byl to moc milý soubor lidí zaujatých vínem a to je také Tvoje zásluha…

Iva Janžurová
herečka

* * * * *


S Helenou a Johnem Bakerovými jsem byl na jejich zájezdech už vícekrát. Díky Heleně a jejím znalostem jsem se víc dostal pod kůži francouzským vínům, jejich chutím a širokému spektru, což je pro mne jako degustátora veliká škola a také zkušenost. Dívám se díky tomu na francouzská vína úplně jinou optikou než dříve, kdy jsem je poznával jenom z degustací v komisích soutěží či na různých přehlídkách a veletrzích. Nasát atmosféru rozvíjejícího se a hornatého Languedocu, s těžšími a drsnějšími víny, či po sběru lanýžů okoštovat lahodné ale přitom veliké provensálské růžové, nebo dostat se do srdce legendárního Burgundska, se svými proslulými Grand Cru vinicemi a ochutnat několik desítek špičkových vín na místní výstavě… Všechny tyto cesty za poznáním vinařské Francie jsem absolvoval právě s agenturou paní Baker. Vždy vše klapalo tak jak mělo, své nemalé jazykové i chuťové vlastnosti Helena využila pro to, abychom se co nejvíce z dané lokality či konkrétního vinařství dozvěděli.

Avšak mám i jednu výtku. Právě díky gastroenologickému zaměření našich výletů jsem hodně změnil své chuťové nároky. A tím pádem už nemůžu požít to, co jsem požil dříve. A mé stravování je tedy poněkud dražší než dříve… Ovšem za objevení francouzské kuchyně ve snoubení s francouzským vínem to rozhodně stojí. Takže výtku beru zpět a už se těším na další průzkum vinařského světa společně s paní Helenou Baker.

Zbyněk Kopeček,
vinař, degustátor dle norem EU, člen sommelierské asociace, publicista, www.vinarskydum.com

* * * * *


Všichni, kdo byli na této exkurzi, vědí, že to bylo super a zbytek může pouze litovat! Byl to opět úžasný zážitek díky skvělé Heleně Baker, které i touto cestou znovu děkuji!

Andrea Krausová
předsedkyne dozorčí rady Proxy Finance, vlastník vinařství Sonberk

* * * * *


Náramně jsem si užila všechna tři sympozia, kterých jsem se zúčastnila a která pořádali Helena a John Baker. Vinné exkurze byly profesionálně zorganizované a byla radost se jich zúčastnit. My, účastníci, jsme neměli absolutně nic na práci než si užívat a naučit se něco o víně ve společnosti dalších nadšenců-enofilů. Helenina schopnost konverzovat plynule anglicky, francouzsky a česky je zásadní plus, aby vše probíhalo hladce a její znalosti v oboru vína nás nasměrovaly k vysoké kvalitě vín za příznivé ceny. Osobně se mi nejvíce líbily návštěvy vinařství a možnost nákupu přímo u vinařů. Mohu jen doporučit tyto semináře a těším se na mnoho dalších do budoucna.

Patricia Goodson-Karhanová, klavíristka

* * * * *


Milá Heleno a Johne,

děkuji Vám oběma za báječnou degustační exkurzi do Alsaska a Burgundska - tři nezapomenutelné dny fantastických vín, výtečné gastronomie, skvělé společnosti, malebné krajiny, krásného počasí. Ještě dnes cítím chuť těchto vín na jazyku!

Provedli jste znamenitý kus práce zorganizováním tohoto sympozia, kde vše klaplo perfektně do posledního detailu. Vykonali jste to s šarmem a humorem a já osobně jsem vděčný Vám oběma za to, jak jste se o mne - jediného účastníka skupiny, který nemluvil česky - postarali.

Ještě jednou vřelé díky za nezapomenutelné zážitky z výletu k těm nejslavnějším vinicím této planety!!

Gerald Cary-Elwes výkonný ředitel The Prague Society

* * * * *


Drahá Heleno a Johne,

rádi bychom Vám oběma poděkovali za organizaci a „vedení“ našeho jarního semináře v Burgundsku a Alsasku, který se nám náramně líbil! Osobně jsem si připadala, jako kdybych byla na cestách celé týdny a nemohu uvěřit, kolik se toho vešlo do tak krátkého víkendu...! Rovněž naši spolucestující byli velice příjemní lidé a jsem si jista, že se v budoucnu častěji setkáme s Geraldem.

S přáním všeho nejlepšího,

Victoria a ing. arch. Daniel Špička

* * * * *


Ahoj Helenko,

moc a moc děkujeme za krásný zájezd - bylo to opět skvělé! Už se nemůžeme dočkat dalšího „eno-gastronomického“ sympozia...

As. MUDr. Oldřich Šottner, zástupce přednosty pro vědu a výzkum
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a FN Na Bulovce

* * * * *


Dobrý den, paní Helenko,

... jste hodná, že jste nám hned mail přeposlala. Můžete jim, prosím, do Beaune poděkovat ? Ve francouzštině bych to asi opravdu nezvládla. Jinak moc děkujeme za krásné zážitky a těšíme se zase nashledanou. Až budete zase pořádat nějaký zájezd, vzpomeňte i na nás. Mějte se moc hezky a ještě jednou pozdravujeme Vás i Vašeho pana manžela.

Všichni 3 Kellnerovi

* * * * *


Zeptá-li se mne někdo, jestli znám Helenu Baker a samozřejmě Johna, na kterého se často zapomíná, tak mě napadá odpověď: „Kdes byl, když se makovalo?“

Helenu znám asi od roku 1985, kdy přijela z Londýna s Johnem navštívit rodinu. Přišlo tehdy i na návštěvu Moravy a vinného sklepa, jak už to bývá, a to náhodně se společnými kamarády, kteří mě znali ještě z vojny. Helu tehdy víno zaujalo natolik, že se mu po návratu do Londýna začala věnovat profesně. Aj taková umí byt Morava...

Taky mi jednou přivezla bílé víno plné vůní a dnes běžně známých chutí z řízených procesů. Nechápal jsem jak je víno udělané, jaký to byl rozdíl a chtěl jsem ve sklepě vyrazit z beček koncovinky. A to jsem víno na tu dobu nedělal úplně blbě. No naštěstí to pak komunisti vzdali a zbytek byl vývoj a makačka, trocha štěstí, i pád, aby se člověk mohl zvednout, konečná zkušenost a myslím že dost důležitý gen. Když chci vědět něco o regionech ve světě, jak a čím jsou daná vína typická a zda to co v nich cítím, je dobře nebo špatně, včetně správných názvosloví, zeptám se Heleny, protože má nachutnáno nejvíc světových oblastí z ČR, a to ve vší úctě k těm, co např. kradou její články. Když chce Hela zase vědět jak a proč ve víně věci vznikly, jak se jich vyvarovat nebo jen pomoct, zeptá se mě. Ovšem i to se má brzy změnit, protože Bakerovi koupili na Moravě vinohrad a sklep a začínají vinařit. Půjde-li Heleně vinařina jako vaření a gurmánství, tak bychom měli být ostražití. Naštěstí to má Helena do sklepa z Chodouně tři hodiny cesty a já jen tři minuty. Kdyby to přece nestačilo, tak jí některé důležité poznatky při výrobě vína neřeknu. Konkurence je sice dobrá věc, ale proč má být lepší.

Vše co jsem výše uvedl, je dost důležité pro mé rozhodování s kým mám navštívit evropské vinařské kraje, chci-li jet se skupinou. Hela jako organizátorka zájezdů zná navštívený region, tamní vinaře, typičnosti vín v regionu, oblastní gastronomii atd. Ráda se s každým podělí o své skutečnosti a vědomosti až by si člověk myslel, že na konci zájezdu bude skládat zkoušku z toho co se naučil a zapamatoval. Kdo chce mít jistotu, že svého průvodce jen tak nepřekvapí všetečnou otázkou, nechť jede za vínem s paní Helenou Baker. O tom že, umí není sporu, ne nadarmo je zvána jako degustátorka do světových vinařských soutěží. Prozradím na Helenu ještě to, co se asi moc neví, a to, že za své kuchařství a kulinářské umění vyhrála v londýnské televizi druhou cenu, což byla hodnotná kuchyně se vším všudy a po pár letech v roce 1992, opět za bednu koupeného šampaňského a sako pro Johna, vyhrála sporťák Lotus, kterému mohla konkurovat snad už jen Formule.

Heli měj se a nestrhej ve vinohradě Johna.

Radek Baloun, vinař

* * * * *